Питання-відповіді

Ви питаєте - ми відповідаємо:

1. Що таке електронний підпис?

Електронний підпис – це електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов’язуються і використовуються ним як підпис.

Це сучасна альтернатива традиційного підпису від руки. Він не виглядає, як ваш підпис, але має таку ж юридичну силу.

Електронний підпис накладається за допомогою особистого ключа та перевіряється за допомогою відкритого ключа. А кваліфікований електронний підпис базується на кваліфікованому сертифікаті.

Електронний підпис виглядає як файл, який створюється шляхом криптографічного перетворення інформації. У файлі міститься електронний ключ, який створюється спеціально для Вас. Всі дані у файлі електронного цифрового підпису зашифровані. Електронний підпис не може бути визнаний недійсним лише через те, що він має електронну форму.

За умови правильного зберігання власником секретного (особистого) ключа його підробка неможлива. Електронний документ також не можливо підробити: будь-які зміни, не санкціоновано внесені в текст документа, будуть миттєво виявлені.

За допомогою послуг електронного підпису можна підписувати електронні документи, користуватися електронними послугами, реєструватися на державних порталах тощо.

2. Якими бувають електронні підписи?

Електронний підпис – електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов’язуються і використовуються ним як підпис.

В Україні з 7 листопада 2018 року, згідно з законом “Про довірчі послуги” електронний підпис може бути трьох категорій:

  • простий електронний підпис та печатка – низький рівень довіри;
  • удосконалений електронний підпис та печатка (УЕП) – середній рівень довіри;
  • кваліфікований електронний підпис та печатка (КЕП) – високий рівень довіри.

Саме та лише кваліфікований електронний підпис (тобто, підпис з високим рівнем довіри) прирівнюється до власноручного (частина 4 статті 18 Закону про ЕДП).

На відміну від простих, удосконалені та кваліфіковані електронні підписи дають змогу засвідчити згоду підписувача із змістом електронного документа, ідентифікувати підписувача, також, УЕП та КЕП є підставою для виникнення юридичних фактів та є достовірними доказами в суді.


Крім того, удосконалений та кваліфікований електронний підпис - використовується для забезпечення цілісності електронного документа.


Різниця між ними в тому, що кваліфікований електронний підпис забезпечує вищий рівень захисту, має високий рівень довіри як засіб електронної ідентифікації та прирівнюється до власноручного підпису.

 

Удосконалений електронний підпис має середній рівень довіри.

 

Оскільки кваліфікований електронний підпис має високий рівень довіри як засіб е-ідентифікації, він є обов'язковим для використання в органах державної влади та місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах державної форми власності, а також держреєстраторами та нотаріусами.

 

3. Які переваги у використанні кваліфікованих електронних підписів?

Кваліфікований електронний підпис (КЕП) може використовуватись як юридичними так і фізичними особами як аналог власноручного підпису для надання електронному документу юридичної сили (документи підписані КЕП визнаються навіть у суді)

Юридична сила електронного документа, підписаного КЕП, еквівалентна юридичній силі паперового документа з власноручним підписом правоздатної особи та печаткою.

Використовуючи КЕП, Ви забезпечуєте свою конфіденційність, адже отримуєте додаткові можливості шифрування документів. Завдяки цьому унеможливлюється доступ до Вашої інфомації будь-якої сторонньої особи, що не володіє секретним ключем. Тому дуже важливо належним чином забезпечувати збереження  усіх даних аутентифікації Вашого КЕП.

 

На сьогоднішній день, використання КЕП при веденні ділових відносин значно прискорює проведення численних комерційних операцій, виключає необхідність додаткових зустрічей і багатогодинних переговорів. Документи, підписані електронним підписом, можуть бути передані до місця призначення за лічені секунди. Всі учасники електронного документообігу отримують рівні можливості незалежно від їх  фізичного розташування.

 

У майбутньому для визнання українських електронних підписів у країнах Євросоюзу потрібен буде саме кваліфікований е-підпис. Одна з головних його ознак — те, що він зберігається на захищеному носії особистого ключа (ЗНОК).

 

КЕП – це ефективне рішення для всіх, хто хоче використовувати новітні технології та бути успішним бізнесменом.

 

4. Що таке ЗНОК?

Захищений носій особистого ключа — це пристрій для безпечного зберігання кваліфікованого електронного підпису. Може бути у вигляді токену (захищеної певними алгоритмами «флешки»), «хмарного сховища» (спеціальне захищене середовище), Моbile ID чи смарт-карти.

5. Що таке електронна печатка?

Електронні печатки використовуються для забезпечення достовірності походження та цілісності електронного документа.

Як і у випадку з електронними підписами, існують удосконалені та кваліфіковані електронні печатки, які надають додаткові гарантії безпеки порівняно з простими електронними печатками.

Кваліфіковані електронні печатки є достовірними доказами в суді.

6. Що таке токен?

Токен — це спеціальний апаратно-програмний пристрій, який захищає особисті ключі від копіювання чи зміни зловмисниками. Токен може мати форму USB-пристрою («флешки») або у формі смарт-картки (картки з чипом).

7. Що таке «хмарне сховище»?

«Хмарне сховище» – це спеціальне захищене середовище, в якому зберігаються особисті ключі електронного підпису. Безперечними перевагами зберігання особистих ключів електронного підпису у такому сховищі є те, що особистий ключ знаходиться в захищеному віртуальному середовищі, доступ до якого має тільки користувач за умови двофакторної авторизації; особистий ключ неможливо втратити, видалити, загубити.

8. Чи можливо отримати КЕП онлайн?

Якщо ви звертаєтесь за електронним підписом вперше, в цьому випадку потрібна особиста присутність для здійснення ідентифікації вашої особи згідно зі статтею 22 Законом України «Про електронні довірчі послуги».

9. Чи можна отримати КЕП за довіреністю?

Відповідно до пункту 2 статті 22 Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи, відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.

Таким чином отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю (в т.ч. посвідченою нотаріально) неможливо.

10. Що потрібно робити коли ВИ втратили КЕП?

Вам необхідно якомога швидше зателефонувати за телефоном: 067-325-91-15 для блокування (тимчасового зупинення дії) сертифікатів Вашого електронного підпису. Це займе зовсім небагато часу. У Вас запитають Ваші персональні дані (ПІБ та РНОКПП) та ключову фразу голосової автентифікації.